2/5 + 10/5: Världen i KRIG – historia och perspektiv: samtal och boksläpp!

Möt historieprofessorn Kristian Gerner, superdiplomaten Ingmar Karlsson och historieskribenten Anna Larsdotter i ett samtal om dagens KRIG. Vad kan vi lära oss av det förflutna? Vad lever vi i för internationell (o)ordning? Vilka strategier och kollektiva verktyg finns för nationer och folk i krig?

Samtal i Bokvärlden måndagen 2 maj kl 18.30 (OBS Fullbokat!) samt tisdagen 10 maj kl 18.30. Anna Larsdotter och Ingmar Karlsson utkommer denna dag med sina nya böcker Glömda soldater – om kvinnorna i andra världskriget, respektive Den nya världs(o)ordningen. Kristian Gerners senaste bok, Sovjetunionens skendöd, utkom i vintras och är en av de viktigaste studierna för att förstå bakgrunden till Rysslands pågående krig mot Ukraina. Samtliga titlar är utgivna på Historiska Media.

Samtalet modereras av Bokvärldens Theresa Benér.

Fri entré. OBS Föranmälan obligatorisk, i butiken eller per epost.
Med anledning av stort intresse kommer de tre deltagarna till ett extrainsatt samtal och boksläpp tisdagen den 10 maj.

Böcker och medverkande

Anna Larsdotter är frilansjournalist och författare. Hon har länge arbetat som redaktör och skribent på tidningen Populär Historia och även som chefredaktör på tidningen Militär Historia.

I Anna Larsdotters nya bok Glömda soldater får vi för första gången på svenska följa en grupp kvinnor på uppdrag i andra världskrigets Europa, USA och Asien. Kvinnorna fanns med på alla fronter – som sjuksköterskor, piloter, prickskyttar, partisaner, agenter, kökspersonal, luftvärnssoldater, signalister och tolkar. Ändå lyser de med sin frånvaro i de flesta av de böcker som skrivits om konflikten.

Kvinnornas drivkrafter var pliktkänsla och patriotism, men också en längtan efter frihet och att spränga de gränser som tidens kvinnoroll satte upp. Äventyr och kamratskap har stannat kvar i minnet hos många.

Ingmar Karlsson är en av Sveriges mest välmeriterade diplomater, författare till mer än 20 böcker, med särskilt fokus på Europa och Mellanöstern. I Den nya världs(o)ordningen hävdar Karlsson att den liberala demokratin idag är mer hotad än på länge och att dagens farligaste politiska konflikter inte står mellan olika kulturer, utan inom dem.

Det främsta exemplet på detta är den uppslitande kulturkamp som just nu utspelas i det amerikanska samhället, mellan demokrater och republikaner. En kamp som den 6 januari 2021 ledde till att en mobb påhejad av Donald Trump stormade den amerikanska kongressen.

Kristian Gerner är professor emeritus i historia vid Lunds universitet, specialiserad på Öst- och Centraleuropa. Han disputerade 1984 i Lund på en avhandling om Sovjetunionen och Centraleuropa under efterkrigstiden. Han blev sovjetolog och framträdde ofta i tidningar, radio och TV. I den nya boken Sovjetunionens skendöd skildrar Gerner inifrån det sovjetiska imperiets sammanbrott.

Kristian Gerner följde utvecklingen i Sovjetunionen redan under det tidiga 1980-talet och har med sitt långa historiska perspektiv en enastående kunskap om Sovjetunionen och Ryssland. Med Kristian Gerner som vägvisare och tolk får vi uppleva det levande ryska kulturarvet från Moskva och Sankt Petersburg till Tjistopol och Minsk.

Medan Vladimir Putin ständigt lyfter fram det stora fosterländska kriget och Rysslands kamp mot Nazityskland visar författaren hur intelligentian i Ryssland och i Belarus hållit liv i det ryska kulturarvet. Istället för att bygga på myten om hur Ryssland frälste mänskligheten från nazismen tar de stöd i nobelpristagare som Boris Pasternak, Joseph Brodsky och Svetlana Aleksijevitj för att bygga ett livskraftigt modernt samhälle.

Bild: Giacomo Balla, 'La guerra', 1916

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå