7/11 -22 Funkisregi: Ingmar Bergman på Malmö stadsteater
Det finns ett före och ett efter Malmö för Ingmar Bergman, men också ett före och ett efter Bergman för Malmö.
Malmöperioden 1952-1958 markerar skillnaden mellan en ung, lovande men också rotlös och laborerande regissör i trettioårsåldern och en etablerad regissör som precis fyllt 40. Bergman har hittat sitt specifika uttryck och följt upp sina genombrottsfilmer och arbetet på stadsteatrarna i Helsingborg och Göteborg med de filmer och iscensättningar som idag räknas som hans mästerverk, både i Sverige och utomlands.
När Bergman anställs som försteregissör och "konstnärlig rådgivare" för Malmö stadsteater är han i hög grad ett oskrivet blad. Under det produktiva 1950-talet får han sitt definitiva genombrott och gör åtta filmer och mer än dubbelt så många iscensättningar.
I boken beskrivs Bergmans försök att finns sig till rätta i det alldeles nybyggda teaterhuset vid Fersens väg, på två utmanande scener, med en ung, oprövad ensemble, i en snabbt expanderande stad under ett ideologiskt och estetiskt visionärt decennium som präglas av både internationell modernism och svenskt folkhemsbyggande.
Rikard Loman är universitetslektor i litteraturvetenskap med inriktning mot drama och teater, vid Lunds universitet. Läs mer om hans forskning och tidigare böcker här >>>
Samtalet arrangeras i samarbete med Kira förlag och Thaliaklubben, en verksamhet som främjar dialog om teater och scenkonst.
Formgivning omslag: Sara Andersson